Zebra aneb rolety den a noc

29.9.2016

Že můžete vidět zebru pouze v zoo? Tu čtyřnohou černo-bílou určitě ano, ale pod označením Zebra se skrývá i nový typ stínění, známý také pod názvem rolety Den a noc či rolety Duo. Pokud jste o této novince ještě neslyšeli, přinášíme vám celý článek i s fotografiemi pro inspiraci!

Zebra aneb rolety den a noc

Rolety, které jsou pruhované jako zebry

Název vznikl právě ve spojení se zebrami – rolety mají totiž nejčastěji kombinaci vodorovných světlých a tmavých pruhů. Ty jsou umístěné za sebou v pravidelných rozestupech a systém stínění funguje na tom, že se při rolování jednotlivé pruhy překrývají a vzniká tak zmíněný efekt den a noc.

Vykouzlete efekt den a noc

Právě překrývání světlých a tmavý pruhů stínící textilie dává roletám hravost a šmrnc. Jedná se v podstatě o dvě roletky v jednom mechanismu - snadným pohybem je podle potřeby rozvinete do požadované délky a jak se sukno odvíjí, textilie se ve dvou vrstvách pohybuje a průhledné a neprůhledné pruhy se překrývají. Pro efekt den necháte tmavé pruhy schované za tmavými a vznikne tak v interiéru příjemné přítmí. Naopak pro noc nastavíte pruhy do takové pozice, aby se ve vrstvách tmavé pruhy kryly se světlými.

Duo rolety zpestří každý interiér

Tyto nevšední rolety mají různé názvy – zmíněné Den a noc, Zebra, Duo, Twinroll či Duette. Nejčastěji se používá právě efekt horizontálních pruhů ve dvou odstínech, ale nápaditost bytových návrhářů jde ještě dál, proto si můžete tyto rolety vybrat z více designů.

Na výběr jsou například vícebarevné či barevně tónované pruhy, barevné tištěné motivy v textilních pruzích s různou propustností světla či inverzní geometrické motivy.

Nevšední rolety si brzy našly své místo v interiéru

Tento typ rolet je na trhu teprve pár let a již má pevné místo v mnoha domácnostech a v návrzích bytových architektů, kteří tento nevšední výrobek, který esteticky pracuje se světlem, rádi využívají. Plynulá propustnost světla podporuje útulnost interiéru a navodí daleko pohodlnější atmosféru, na rozdíl například od vertikálních žaluzií, které jsou vhodné spíše do komerčních prostorů a kanceláří.

Péče a údržba

Snadné ovládání, funkční řešení a hravý estetický dojem vytváří z této formy stínění exkluzivní bytový doplněk. Samozřejmě není opomenuta ani praktická stránka a údržba – stínící textilie je vyrobena ze 100% polyesteru, který má velmi nízké nároky na péči a lze jej čistiti jak suchou, tak mokrou cestou s navlhčeným hadříkem.

Stínění a rolety pro Hradec Králové

Zaujala vás roleta s nevšedním označením Zebra? Líbí se vám efekt den a noc? Neváhejte nás kontaktovat! Sídlíme v Hradci Králové a rádi vám představíme kompletní vzorníky a připravíme nezávislou cenovou nabídku na míru.