Jak opravit žaluzie? Zvládnete to sami

18.7.2019

Každá věc má svou životnost, a to samé platí i o žaluziích. Po letech každodenního používání a především vystavení UV záření může dojít k jejich poškození. A samozřejmě se také často stává, že je rozbijeme sami neopatrnou nebo špatnou manipulací. Jak tedy opravit žaluzie? Není to nic složitého, většinu vad si totiž můžete opravit sami.

Jak opravit žaluzie? Zvládnete to sami

Poradíme vám jak opravit žaluzie

Možná se vám to už také stalo - zatáhli jste za řetízek a zůstal vám v ruce, děti se po žaluziích snažily vyšplhat až ke stropu a utrhly je nebo jste při úklidu ohnuli lamely. Žaluzie jsou celkem křehké a poškodit je není nic nemožného.

Možností jak opravit žaluzie je několik:

  • pokud jsou v záruce, zavolejte firmu, která vám je dodala
  • případně můžete využít služeb hodinového manžela
  • opravíte si je sami

Tři nejčastější závady

Nejčastěji se přetrhne ovládací řetízek, poškodí lamely nebo praskne silonové lanko. Na všechny tyto opravy budete muset objednat náhradní díl a ten vyměnit za poškozený - to není nic těžkého, zvládnete to intuitivně.

Oprava žaluzií

V každém případě a při každé opravě budete muset žaluzie demontovat. V zasklívací liště jsou napínací kolíky sloužící k napnutí lanka. Ty opatrně vytáhněte a odstraňte boční kryty profilu. Stažené lamely přidržte nahoře a odšroubujte vruty, které ji drží v okenním rámu. Následně vytáhněte ovládací řetízek nebo silonové lanko a vyměňte za nové.

Na sílu zapomeňte

Základní pravidlo: Vždy se vyhněte použití hrubé síly, mohli byste žaluzie ještě více poničit. V případě větších oprav je lepší se obrátit na servisního technika.

Máte otázky?

Neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám vaše dotazy zodpovíme. Zároveň mějte na paměti, že je vždy lepší poškození předcházet než řešit následky. Životnost žaluzií prodloužíte i pravidelnou péčí a čištěním.

Chci nezávazně poptat žaluzie