Pravidla pro domácí čištění rolet

30.8.2017

Přestože jsou rolety téměř bezúdržbové, čas od času si malou péči zaslouží. Možná jejich údržbu odkládáte z důvodů náročnosti nebo nevědomosti. S našimi zákazníky domácí čistění rolet řešíme při každé montáži, a to nejdůležitější jsme pro vás připravili do dnešního článku.

Pravidla pro domácí čištění rolet

Na co pamatovat při čištění rolet?

Pokud dodržíte při čištění rolet těchto pár rad, práce vám půjde snadno od ruky a výsledek bude stát za to.

  1. Dvakrát testuj, jednou čisti – vždy způsob čištění opatrně otestujte na malém kousku, a po vyzkoušení, že metoda čištění roletu neponičila, pokračujte dále.
  2. Pokud je to možné, čistěte roletu přímo v okenním mechanismu a nesundávejte ji.
  3. Nejprve odstraňte prach – stačí vysavač na nízký výkon a vhodný nástavec.
  4. Základem je ruční čištění – zapomeňte na pračku a žehličku (jedinou výjimkou je parní čištění).
  5. Zapomeňte na abrazivní prostředky– stínící textilie jsou zpravidla opatřené povrchovou úpravou, která je antistatická a zabraňuje ulpívání nečistot. Tření či nesprávné čisticí prostředky ji mohou poničit.

Naše tipy na nečistoty

Při čištění rolet se neobejdete bez vlhkého hadříku (nám se osvědčilo mikrovlákno) a vlhké vody. S těmito pomocníky odstraníte prach a drobné nečistoty. V případě, že jsou rolety mastné (např. v kuchyni), použijte jemný čistící prostředek (ideálně přímo určený pro čištění rolet). Vždy nechte vlhké rolety proschnout rozvinuté a až po té je znovu narolujte. A co s většími skvrnami? Na ně máme malé tajemství – postačí školní guma a trocha trpělivosti.

Nenávazně objednat preventivní prohlídku

Tip: Výjimkou jsou římské rolety, které je možné celé namočit a vyprat – napusťme vanu, ve které necháte rolety odmočit a houbičkou či hadříkem je očistěte od případných skvrn. Následně je nechte volně usušit (ideálně ve svislé poloze).

Jak často rolety čistit?

Aby mechanismus správně fungoval a rolety vypadaly stále krásně, doporučujeme čištění rolet a mechaniky minimálně jednou do roka. Frekvence čištění je také závislá na prostředí, kde se rolety vyskytují.

Čištění rolet den a noc

Rolety den a noc jsou krásné a na údržbu nenáročné. Z okna je nesundávejte a pro čištění použijte vysavač na nízký tah a odstraňte prach. V případě větších nečistot opět poslouží vlhký hadřík či houbička.

A co venkovní rolety?

Hliníkové rolety jsou snadno omyvatelné, proto je stačí otřít vlhkým hadříkem. U venkovních látkových rolet se jedná o velmi odolný a na údržbu nenáročný materiál. Zpravidla stačí povrch očistit jemným smetáčkem a následně omýt vodou.

Údržba rolet není pouze o čištění

Při montáži rolet vám prozradíme nejvhodnější způsob údržby. Tím však péče o rolety nekončí. Podle frekvence používání doporučujeme preventivní prohlídky, během kterých zkontrolujeme a vyměníme opotřebované mechanické díly. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.