Jak nejlépe zastínit terasu

25.4.2022

Také už se nemůžete dočkat vzácných chvil strávených na vaší terase? Je místem pro nerušenou relaxaci, posezení s knihou u dobré kávy nebo prostorem pro oblíbenou grilovačku s rodinou či přáteli. Abychom si mohli na ní dosyta užívat pěkné dny od jara do podzimu, stojíme před otázkou, jak terasu co nejlépe zastínit. Abychom docílili kýženého efektu, máme na výběr z několika variant. Každá z nich v sobě skrývá své kouzlo a je jen na vás, které dáte přednost.

Jak nejlépe zastínit terasu

Možnosti, jak zastínit terasu

Všichni už se těšíme, jak si v letním období užijeme hřejivých slunečních paprsků a dobijeme si po zimě baterky. Opalovačku nebo příjemné posezení na sluníčku však nevyhledáváme pořád. Někdy je příjemné schovat se do chládku a od horka si oddechnout. Jaké jsou nejoblíbenější možnosti, jak co nejefektivněji zastínit terasu?

  • markýzy
  • baldachýnové stínění
  • stínění pomocí plachty
  • screenové rolety
  • rolety z přírodních materiálů
  • přirozené stínění pomocí rostlin a stromů

Pokud přemýšlíte, jak zastínit terasu, musíte brát v potaz, aby nevypadalo stínění vaší terasy jako pěst na oko. Proto vybírejte i podle toho, v jakém stylu terasu i dům máte, potom bude vše k sobě hezky pasovat.

Jak zastínit terasu markýzou

Markýzy jsou stále trendy a velmi častou variantou stínění teras. Své místo na prvních příčkách v oblíbenosti si udržují u domů, ale i restaurací a obchodů. Velkou výhodou markýz je jejich variabilita a schopnost zastínit i rozsáhlou plochu. Jsou posuvné a nabízí proto možnost vytvořit si stín, kdykoliv potřebujete. Vyrábějí se z kvalitních tkanin s možností ochrany UV filtrem, úpravy proti plísním i různou propustností deště. Při výběru tedy zvažte, co vše od markýzy očekáváte. Dalším bonusem je výběr barevného provedení, přičemž nemusíte mít obavy, že by barvu rychle vyšisovalo slunce. Vysoce kvalitní látky se pyšní stálostí barev. Už si představujete, jak zastínit vaši terasu pomocí markýzy? Pak nezapomeňte, že se nabízí i boční zástěny, které budou střežit vaše soukromí a ochrání vás i před prudkými poryvy větru, nízkým sluncem či vířícím prachem.

Poptat markýzu na terasu

Jak zastínit terasu pomocí stínící plachty

Neumíte si představit, jak zastínit terasu pomocí stínící plachty? Tento způsob se používá u pergol, posezení uprostřed zahrady, ale i u stínění terasy. Hodí se zkrátka všude, kde chcete mít vzdušné stínění, které je trendy. Nepotřebujete k tomu žádné složité konstrukce, pouze kotvící tyče, jež nenarušují okolí. Lze si vybrat stínící plachty na stálo i stahovací a většina plachet je s UV filtrem.

Další způsoby, jak zastínit terasu

Mezi další aktuální trendy, jak zastínit terasu, patří baldachýnové stínění či stínění pomocí screeningových rolet. Spoustu příznivců má také stínění pomocí rolet z přírodních materiálů, nejčastěji z bambusu. Ty dokonale splynou s okolní přírodou a přitom plní svoji funkci ochrany proti nechtěným slunečním paprskům na jedničku. A pokud chcete jít v souladu s přírodou ještě víc, pak lze promyslet přirozené stínění terasy pomocí keřů, stromů či popínavých rostlin. Je jen ve vašich rukou, jaké zastínění vaší terasy bude. Splňte si své představy a užijte si letní období plnými doušky.