Jak správně vybrat stínění oken

31.5.2017

Trh nabízí bohatou nabídku stínící techniky. Množství, materiály a technologie jsou nepřeberné, až se v nich zákazník může někdy ztrácet. Vždy se zákazníky procházíme všechny požadavky a možnosti, abychom vybrali tu nejlepší možnost pro stínění oken a dveří. Pojďme si projít základní otázky při rozhodování.

Jak správně vybrat stínění oken

Co od stínění očekáváte?

Prvních několik základních otázek nasměruje možnost výběru vhodného stínění. A že na všechny body odpovíte pozitivně? Proč ne. Nemějte nízké nároky a dopřejte si pohodlný komfort.

  • Chci tepelnou pohodu (snížit teplotu interiéru v letních měsících)
  • Potřebuji stín či šero pro spánek (například zákazníci pracující na směny)
  • Zajímá mě úspora (např. venkovní rolety zabrání úniku tepla v zimních měsících)
  • Hledám elegantní dekoraci
  • Mám rád soukromí a nechci, aby mi bylo do bytu vidět

Co je dále potřeba rozhodnout?

Nyní víme, co od stínění oken základně očekáváte. Co dalšího je potřeba rozhodnout?

  • Ruční nebo elektrické ovládání (ovládat stínění lze i dálkově nebo jej naprogramovat např. na daný čas).
  • Technické možnosti – u novostavby mohou být například rolety zabudované již v okenním překladu, kde se již při přípravě rozvodů počítá s natažením kabelů. Ovšem i stávající stavba má celou řasu možností.
  • Počet a velikost oken – tyto parametry ovlivňují pořizovací cenu, při větší objednávce je možná množstevní sleva.
  • Pořizovací cena – dle typu stínění se cena pohybuje od několika stokorun až do tísíců korun za okno.
  • Termín dodání – pokud přemýšlíte o stínění, pusťte se do realizace ideálně na jaře (během slunných letních dní jsou dodací lhůty delší).

Příklady stínění oken podle různých požadavků

Najdete i svoji situaci?

„Potřebuji stínění oken za přijatelnou cenu.“
Nejčastější volbou jsou vnitřní vertikální žaluzie, které mají mechanické ovládání. Zabrání nevítaným pohledům i slunečním paprskům. Jsou voleny do kanceláří, ordinací i domácností.

„Hliníkové žaluzie mi přijdou neútulné. Jaká je alternativa?“
Alternativou mohou být například látkové rolety, které mají také příznivou pořizovací cenu. Je nutné podotknout, že nestíní tolik jako vnitřní žaluzie, jsou ale elegantnější a textil vytváří příjemnou atmosféru.

„Mám nízkoenergetický dům, chci stín i cenovou úsporu.“
Doporučujeme venkovní rolety či venkovní žaluzie, které v zimě dům izolují a v létě udrží příjemnou tepelnou pohodu. Mají sice vyšší pořizovací cenu, ale během své životnosti přinášejí úsporu. Pokud chcete ušetřit, zvolte manuální ovládání. V případě, že si chcete dopřát komfort, doporučujeme ovládání na elektriku.

„Mám již venkovní stínění a hledám něco zajímavého do interiéru“
Skvělou volbou budou moderní žaluzie Den a noc (přezdívané také jako „zebra“) nebo oblíbené plisé, které navodí útulnou atmosféru. Tyto typy stínění vynikají spíše svoji estetickou stránkou – vypadají nevšedně, uchrání vás od cizích pohledů a postarají se o příjemné přítmí.

Stínění podle vašich představ

Nenašli jste odpověď na svoji otázku? Podělte se s námi o vaše představy, doporučíme vám vhodné stínění na míru a připravíme také nezávislou cenovou nabídku. Pak už je jen na vás, jak se rozhodnete. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat. Postaráme se o zaměření, zajistíme výrobu i odbornou montáž.