Jak vybrat rolety do pergoly?

14.6.2017

V létě je v zahradní pergole krásně. Ale co když potřebujete ochránit před horkými slunečními paprsky či dokonce deštěm? Nebo hledáte soukromí před zvědavými sousedy? I s tím vám pomohou rolety do pergoly. Přinášíme pro vás velký přehled.

Jak vybrat rolety do pergoly?

Jakou roletu vlastně hledám?

To je častá otázka našich zákazníků, kteří hledají stínění do pergoly. Nabídka sortimentu je široká, proto vždy představujeme všechny možnosti. Důležité je vědět, jestli sháníte zastínění střešní části či svislé boční stínění, které zkrotí jak odpolední nízké sluníčko, tak i pohledy sousedů.

Zastínění střešní části – markýzy a clony pro pergolu

Nejznámějším zastíněním pergoly je bezesporu klasická markýza, která v sobě skrývá mnoho výhod – má snadnou montáž, lze ovládat manuálně i motorově a podle typu vás ochrání před nepříznivými povětrnostními vlivy (slunce, déšť, sníh). Jedná se v podstatě o velkoplošnou roletu, kterou můžete namontovat samostatně i na konstrukci pergoly.

Alternativou je skládaná clona, která se posouvá po kolejnici. Oba typy stínění lze vybírat z velké palety vzorníků. Stínící látka odolá UV záření a je voděodolná.

Rolety pro svislé boční stínění

Rolety se nejčastěji používají pro stínění oken. Proč je ale nevyužít pro dočasné vytvoření boční stěny, která z pergoly vytvoří další místnost? Z materiálu doporučujeme screenové rolety, které jsou velice odolné a látka je doplněna o PVC, polyester nebo skelné vlákno, které prodlužuje životnost celého stínění.

V případě stínění postačí vodící lanka. Pokud má roleta odolávat větru, je lepší využít vodicí lištu, která stínící plachtu zpevní. Tento materiál se používá nejčastěji pro svislé stínění.

Levné rákosové a bambusové rolety do pergoly

Pokud však do stínění nechcete dávat velké investice, doporučujeme do pergoly bambusové nebo rákosové rolety. Jedná se o stínění z přírodních materiálů, které vás ochrání před slunečními paprsky a navodí útulnou atmosféru. Jejich nevýhodou je však to, že neodolají vlhkosti, proto je nutné je před blížícím deštěm skrýt.

Prohlédnout reference

Chcete poradit s výběrem rolet?

Neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám poradíme a postaráme se samozřejmě o realizaci celého projektu. Máme mnohaleté zkušenosti v oblasti stínění, a to jak pro byty a domy, tak i pro restaurace, nemocnice, administrativní a další budovy.