Náhradní díly na okenní žaluzie

22.2.2023

Žaluzie patří mezi stálice ve světě stínící techniky. Tato varianta stínění je díky svým vlastnostem velmi oblíbená a své místo na přední příčce si drží již řadu let. Ačkoliv je na tuto klasiku spoleh, samozřejmě se čas od času stane, že se porouchá. Na vině může být nevhodná manipulace, ale třeba i stáří materiálů, pokud vám žaluzie slouží již dlouhé roky. Nevěšte hlavu, ve většině případů není nutná instalace celé nové žaluzie a stačí si obstarat náhradní díly.

Náhradní díly na okenní žaluzie

Jak vybrat náhradní díly na okenní žaluzie

Při výběru náhradních dílů na okenní žaluzie musíme brát v první řadě v potaz, jaký typ žaluzií vlastníte. Podle tohoto hlediska a dále dle výrobce jsou komponenty nejčastěji děleny. Existuje spousta variant, tak pozor, abyste při volbě nesáhli vedle. Jak tedy můžeme žaluzie jednoduše rozdělit? Podle umístění dělíme žaluzie na venkovní, meziokenní a vnitřní. Z hlediska typu lamel jsou to žaluzie horizontální (lamely jsou vodorovně) nebo vertikální (lamely jsou svisle). A pokud máme rozbité ovládání, zajímá nás, zda se jedná o žaluzie řetízkové nebo na elektrický pohon. Pokud si nejste jisti, jak vybrat náhradní díly právě na vaše okenní žaluzie, poraďte se s odborníky, kteří vám rádi pomohou.

Poradit s výběrem 

Náhradní díly na nejoblíbenější okenní žaluzie

V žebříčku oblíbenosti vedou mezi okenními žaluziemi řetízkové horizontální žaluzie. Ovládání pomocí řetízku je jednoduché a regulace světla natáčením lamel plynulá. Samozřejmostí je možnost stažení lamel nahoru. Mezi nejčastější poruchy tohoto typu žaluzií patří přetržení ovládacího řetízku nebo struny, ke které jsou jednotlivé lamely připevněny. Ať už jste zatáhli moc vy, vaše dítě nebo si pohrála vaše kočka, nevěšte hlavu. Na většinu žaluzií jsou k dispozici náhradní díly a opravu můžete zvládnout i svépomocí. Pokud nevíte, od jakého výrobce vaše žaluzie jsou, zkuste porovnat vedení řetízku včetně jeho úchytu a také tzv. fixační kolíček. Buďte obezřetní, náhradní díly od jednotlivých výrobců totiž nemusí být kompatibilní.

Náhradní díly na meziokenní a vertikální žaluzie

Vlastníte meziokenní žaluzie? I když je najdeme spíše u starších typů oken, nemusíte mít obavy, že byste náhradní díly nesehnali. Tento typ žaluzií se ovládá pomocí vodící tyče, jež otáčí lamelami umístěnými uvnitř okna. Pro stažení lamel slouží provázek. Rám okna je pro ovládání provrtaný a při opravě se musí okna rozšroubovat, abychom se k žaluzii dostali. Jejich oprava proto může být o něco složitější. U vertikálních žaluzií patří mezi nejčastěji vyměňované díly řetízek, jež drží lamely pohromadě a závaží na koncích jednotlivých lamel. Také se může stát, že látkové lamely vertikálních žaluzií vlivem slunečního záření vyblednou a už nevypadají tak, jak bychom chtěli.

Oprava okenních žaluzií

Patříte mezi kutily, kteří si rádi vše opraví sami? Ačkoliv na internetu najdete téměř vše, tedy i různé návody a amatérské rady, jak si okenní žaluzie opravit svépomocí, někdy je lepší obrátit se rovnou na odborníky. Ti najdou řešení raz dva a vy máte po starosti. Nemusíte se pídit po tom, kde máte náhradní díly na okenní žaluzie vlastně objednat, ani složitě vyhledávat, které budou ty pravé. V některých případech je dokonce lepší, provést inovaci a pořídit si žaluzie nové. U nás vše vyřešíte rychle a v pohodě, stačí nás kontaktovat.